Det finns massor med husvagnsmodeller på marknaden. De skiljer sig åt i storlek, färgsättning, antal fönster, träslag i inredningen, textilier mm, men också planlösning…

Förr hade de flesta husvagnarna en sittgrupp i vardera änden. Kök, garderober och dörr fanns mitt emellan. Många hade också toalett-utrymme, men inte alla. Numera är det ganska få som efterfrågar en sådan lösning, vilket märks i tillverkarnas utbud av planlösningar. Knappt någon, om ingen alls, har ett sådant alternativ.

Nya husvagnar har oftast åtminstone två fasta sovplatser, antingen i form av dubbelsäng, enkelsängar eller våningssängar. En sittgrupp brukar alltid finnas också, antingen i fram, mitten eller längst bak. På vagnar byggda i Sverige brukar sittgruppen vara längst fram. En anledning kan vara att på många campingplatser måste vagnens drag placeras ut mot vägen. Att ha sittgruppen fram gör då att man får mer överblick över aktiviteterna som sker just där. Ofta är det buskar eller träd bakom campingtomten och det är ju sällan skojigt att glo rakt in i det när man sitter i soffan. Dock så är ju inte alla campingplatser likadana.

20140305_113009
Knaus 500 EU. En husvagn med sittgrupp bak och enkelsängar fram.

Om man ofta fricampar, och inte står på campingplatser så ofta kan situationen vara lite annorlunda. Då kanske man parkerar vid en sjö och därmed har möjligheten att backa in vagnens bakdel så den pekar mot utsikten, alltså sjön i detta fall. Då är det kanske lite trist att istället ha sittgrupp fram och stirra in i dragbilen, om den fortfarande är påkopplad.

En annan fördel med att ha sittgrupp bak är att denna del ofta har lite högre i tak. Den främre delen på de flesta husvagnarna är ofta avrundad för att minska luftmotståndet. Det gör att åtminstone den främre delen av soffan, den delen som går utmed frontväggen kan ha ganska begränsat med takutrymme.

Hur väljer du som läser planlösning? Hur viktig är placeringen av sittgrupp respektive sovavdelning?

CaraOne_480EU
Weinsberg Caraone 480 EU. Sittgrupp bak, enkelsängar fram.

Adria 542 PH
Adria Altea 542 PH. Drottningssäng fram och sittgrupp i mitten.

kabe
Kabe Ametist GLE B14. Sittgrupp fram och dubbelsäng samt våningssängar bak.

Door at the front or rear?

There is a lot of caravan models on the market. They differ in size, colours, number of windows, wood, upholstery etc. But also layout.

In the older days most caravans had a seating area both front and rear. There was a warderobe, kitchen and entrance door in the middle. Sometimes a toilet room too. Nowadays, there are quite few who demand such a solution, which is apparent in the manufacturers range of floor plans. Hardly anyone offer that type of layout anymore.

New caravans usually has at least two fixed beds, either as a double, single beds or bunks. There is also a seating area in the front, middle or rear. Caravans made in Sweden usually has the seating area in the front. This may be since many campsites require vehicles to be parked with the towbar facing towards the road. It also means that you can overview the activity in that area when you are seated. And usually there are bushes or trees behind the pitch, which is not so funny to watch. Not all campsites are the same though.
If you do a lot of free camping then the situation could be different. Then you can park at a lake and thus have the opportunity to back it up so that the rear of the van points towards the view, the lake in this case. Then it may be a little wrong to instead have the seating area in the front and having to stare at the towcar, if it is still hitched up.

Another advantage of having a seating area in the rear is that this part is often a bit higher in the ceiling. The front of caravans is usually rounded for aero dynamics. That means that the front sofa get limited space, at least the part that runs along the front wall.

How do you choose layout? How important is the placement of the seating are and beds?

 1. Mojje
  Dec 13, 2017

  Soffa bak för att kunna backa mot fina vyer med bakfönstret.
  Mysigt med sovrum fram där takhöjden minskar.

  Reply
 2. Pascal
  Dec 17, 2017

  Hi.
  I think one the main reason to have in Sweden the seating area in the front is about flexibility in manufactaring caravans: You can change the back between different layout (flexline with Kabe,…) and since in the back nowadays both floor and the roof are flat, it’s no problem to put a bed, a shower and so on while in the front, since the front of a caravan is not vertical, it’s much more complicated to put some layout like bunk bed or shower.

  Reply
  • Nicolas
   Dec 17, 2017

   I think it is also a demand from the market. Virtually all manufacturers use ”modules” so that they can change the layout for little cost. But very few German manufacturers offer a dinette in the front. If anything, the large dinette will be at the back of the caravan, and the front will be the bedroom. Swedes also don’t mind having the whole family sleeping in the same area. This is not the case in other countries, and often, family models have the kids bed and the parents bed at opposite end of the caravan.

   For me anyway, the layout is the first and most important factor when choosing a caravan. Unfortunately I am yet to find the perfect one in a Swedish caravan, even though my current Polar is not very far.

   Reply