å mitt Norrlandsäventyr har jag upplevt både det ena och det andra. Det positiva har varit möten med människor, fantastisk natur och alla missöden som man åkar ut för. Det är faktiskt så, att motgångarna som uppstår berikar helhetsupplevelsen snarare än försämrar den. Det gäller bara att ha för vana att se saker från den positiva sidan…


Innan har jag berättat om då jag fastnade tre gånger med ekipaget. Här kommer historien om nästa missöde, som hade kunnat sluta ganska illa.

Jag var på väg söderut igen. Efter att ha lämnat Kiruna satte jag kurs mot Boden för att spendera en dag hos Jakob. Efter att ha sovit på en luftmadrass i hans lägenhet fortsatte jag resan söderut. När jag hade passerat Arvidsjaur kom jag åkandes längs E45, som var väldigt hal. Faktiskt SNORHAL.

Incidenten

Plötsligt, när jag kommer åkandes i ca 70 kilometer i timmen känner jag att bakändan av bilen förlorar grepp, och drar åt vänster. Det tar ett tag fatta, men snart förstår jag att sladden är ett faktum. Panikartat försöker jag parera ekipaget, som kastas åt andra hållet. Med yviga rattrörelser försöker jag få ekipaget att gå rakt framåt, men det gick inte. Jag glömde nog att gasa, vilket man ska göra för att stabilisera det. Ekipaget landar till slut inkörd i plogvallen på vägens högersida. Det blir inget tvärstopp, men bilen fastnar i snön. Det var tur att ingen bil kom i mötande körfält, och hade inte plogvallen varit där hade ekipaget gått ner i diket.

Jag försöker backa ut men bakhjulen bara spann. Min Mercedes är bakhjulsdriven och jag har märkt att det inte är idealiskt i dessa miljöer.

Ett gäng danskar kommer bakifrån och frågar om de kan hjälpa till. De försöker putta ut bilen med handkraft, men det hjälper inte så mycket eftersom det drivande hjulparet inte sitter i snön utan spinner på den isiga vägbanan. Kort därefter rullar ett tyskt par förbi. De har bogserlina och kan därför dra loss ekipaget med sin Mitsubishi L200.

Mercedes bogsering
I dessa tillfällen är man tacksam när folk ställer upp för en och hjälper till.

Mercedes skavankBilen fick sig en törn, men sånt är livet.

Övernatttning Dorotea
Resan fortsatte i sakta mak, och på kvällen nådde jag Dorotea. Här, utanför Polarfabriken övernattade jag.

 

On slippery ice

On my northern adventure I experienced some different things. The positive has been meeting people, stunning scenery and all the mishaps that I encountered. Indeed, the setbacks that occur enriches the overall experience rather than degrade it. You just have to have the habit to see things from the positive side.

Previously I told you about when I got stuck three times with rig. Here comes the story of the next mishap, which could have ended quite badly.

I was heading south again. After leaving Kiruna, I set course once again to the town of Boden, to spend a day with Jacob. After sleeping on an air mattress in his apartment, I continued the journey south. When I had passed Arvidsjaur I came driving along the E45, which was very slippery.

Suddenly, when I was doing approximately 70 km/h, I felt that the back end of the car loses grip, and drags to the left. Soon I realize that the powerslide is a fact. I desperately try to control the rig as it is thrown the other way. I try to get the rig to go straight forward, but it does not. I probably forgot to increase the speed, which you must do to stabilize it. The rig eventually run into plow embankment on the road’s right side. There was no sudden stop, but the car got stuck in the snow. I’m trying to back out but the rear Wheels are spinning. My Mercedes is rear wheel drive and I have noticed that it is not ideal in these environments.

A bunch of Danes come from behind and asks if they can help. They try to push the car out by hand, but it does not help much because the driving wheel pair are not sitting in the snow, they just spin on the icy road. Shortly afterwards a German couple roles by. They had a tow rope and pulled the car out with their Mitsubishi L200.

The journey proceeded slowly, and in the evening I reached Dorotea. Here, outside the Polar factory, I spent the night.

 1. Theresa
  Mar 05, 2017

  Hej Johan! Följer din blogg eftersom jag älskar husvagnar och jag känner inte många fler som gör det… Skön avslappningsläsning! Men var tvungen att kommentera här, pga din sista mening: ”…men det förgyllde faktiskt resan. För det är ju kul när det händer saker, positiva som negativa.” Vilken underbar filosofi!!! Den ska jag ta till mig :)

  Reply
  • Johan
   Mar 11, 2017

   Hej Theresa! Tack för kommentaren. Jo jag tycker att händelser (både positiva och negativa) är bra för helhetsupplevelsen. Om allt flyter på som det ska utan missöden blir det inte lika minnesvärt. Men självklart är det positivt när det går bra också :)

   Reply