Jag befinner mig just nu hos Jacob i Boden igen. Resan nådde sin kulmen när jag nådde Kiruna igår. Ankomsten i gruvstaden var inte problemfri, men det är en annan historia. Nu börjar jag sakta resa söderut igen…

IMG_0871

När vi var på Kåbdalis skidanläggning såg vi många husvagnar. De flesta står uppställda här på långtid, och i stort sett alla har en sån där förstuga som vagnen parkerats intill. Det är en sak som jag inte begriper med dessa, och ni som läser får gärna komma med en förklaring. Det jag undrar är:
Vad är vitsen med att ha en husvagn med hjul på, och sedan parkera den på långtid bredvid en liten stuga?

Om man vill ha en behändig men fast bostad nära skidbacken, varför inte ha en lite större ”förstuga” och ingen husvagn? Om man vill vara rörlig och kunna flytta sig när som helst, varför inte ha en mindre husvagn med kanske ett vintertält? Förstugan kan man ju liksom inte plocka ned. Den står där den står. Det krävs jobb med att flytta den, och låter man den stå på samma ställe hela tiden så blir man aldrig av med denna fasta punkt.

IMG_0872

En potentiell förklaring kan ju vara att man vill står på säsongsplats över vintern, för att sedan köra runt med husvagnen på sommarhalvåret. Men det känns inte så när man betraktar storleken på de flesta vagnar som står här. Många är riktigt stora och inte så lättmanövrerade.
Det mest obegripliga jag såg på campingområdet var en husbil med förstuga. Jag menar, varför???

Som sagt, övertala mig gärna att det är en smart idé med förstuga.

Caravans with porches?
I am now with Jacob in Boden again. The trip culminated when I reached Kiruna yesterday. The arrival in the mining town was not without problems, but that’s another story. Now I begin to slowly travel south again.

When we were at Kåbdalis ski resort, we saw many caravans. Most are set here at long- term, and virtually everyone has one of those porches next to the caravans. There is one thing I do not understand about these, and you who read are welcome to come up with an explanation. What I wonder is:

What is the point of having a caravan with wheels on, and then park it in the long- term next to a small house?

If you want a handy but permanent residence near the ski slopes, why not have a little bit bigger ”porch” and no caravan? If you want to be mobile and able to move at any time, why not have a small caravan with perhaps a winter awning? The porch can’t just be disassembled. It stands where it stands. It takes work to move it, and if you let it stand in the same place all the time you will never get rid with this fixed point.

One potential explanation might be that you want to stand on seasonal place over the winter, then drive around with the caravan in the summer. But it does not feel so when one considers the size of most caravans who are here. Many are quite large and not very maneuverable.
The strangest thimh I saw at the camping area was a motorhome with porch. I mean, why ???

Like I said, you are more than welcome to convince me why a porch for the caravan is a good idea.

 1. Thomas
  Feb 16, 2017

  Hej Johan Vi har byggt en sluss i våran så det tar 5 min och 4 skruvar att lossa Vagn/Bil så alla står inte ”fast” jag kan skicka bild vid tillfälle , vi hade husvagn innan men bytte i höstas till husbil och slussen funkr lika bra på bil som vagn

  Reply
  • Niclas
   Okt 14, 2020

   Hejsan, har du fortfarande kvar husbilen till förgård? Jag ska prova att docka våran husbil till en förgård. Har du några bilder på hur du har gjort? Med vänlig hälsning, Niclas

   Reply
   • Johan
    Okt 20, 2020

    Hej Niclas,
    Tack för din kommentar. Jag har inte haft någon husbil någonsin. Kanske det verkar så i nått inlägg?
    Hälsningar /Johan

    Reply
 2. Christer
  Feb 16, 2017

  Bara för att vagnen är stor utesluter det inte att man kan åka runt. Drar själv en stor vagn som vi varje sommar lägger 600-700 mil med.
  Att bara ha en förstuga tror jag inte är tillåtet på en campingen då det med största säkerhet inte klassas som mobilt boende.
  Att däremot docka en förstuga mot vagnen när man säsongscampar vintertid är suveränt. Ett extra rum för förvaring och torkning av kläder.
  Våra hundar uppskattar också det extra utrummet.

  Reply
 3. Camilla
  Feb 16, 2017

  Vi hade förstuga de två vintrar vi vintercampade. Då stod vi stilla med husvagnen vintertid och reste runt med den sommartid. Att vi ville ha förstuga berodde på att det blir rätt mycket grejer när man är4 personer i ”vuxet format” som ska ha skidor, pjäxor, hjälmar, utekläder med mera… Dessutom är ju dessa saker ofta blöta eller i alla fall fuktiga när man kommer in efter en dag utomhus. Förstugan förvarades sedan på campingen när vi ”kopplade loss” och drog på sommarsäsong. Vi ville gärna hålla till vid samma backe hela vintern, inte minst av ekonomiska skäl. Liftkort kostar ju en hel del, men att köpa för en hel säsong var inte så mycket dyrare än att köpa för en vecka. Har skrivit en hel del om vårt vintercampande på vår blogg aktiva dagar. Nu har vi dock flyttat till fjälls istället.

  Reply
  • Johan
   Feb 18, 2017

   Tack alla för kommentarerna. Jag har fått lite annan syn på förstugor nu. Dock så borde väl ett lite större vintertält som går att fälla ihop fungera bra som värmestuga istället? En förstuga går ju inte direkt att fällas ihop.

   Reply
   • Johan
    Feb 19, 2017

    En annan sak glömde jag nämna. På campingplatsen i Kåbdalis fanns det förstugor med två våningar. Då tar ju förstugan över och blir mer bodel än just förstuga. Då ställer jag frågan om en ”riktig” stuga utan husvagn vore smartare, alternativ en husvagn med vinterdugligt förtält? Ett tält går ju alltid att packa ihop och ta med sig.

    Reply