Diamant är den största modellen i Kabes ädelstensserie. Modellnamnet hade premiär 1970, strax efter att den legendariska vitröda färgsättningen började pryda Kabe-vagnarna. Perioden 2009-2013 fanns en ännu större Ädelstensmodell, nämligen Amber, som baserades på Royal 780…

I måndags körde jag denna husvagn till Kållered. Resan gick via väg 41 och sedan 156. I Hällingsjö vek jag av mot Lindome och körde sedan två mil på en ganska smal väg. Med husvagn på kroken i vinterväglag gäller det att ta det lite lugnare med hastigheten. Runt nästa krök kan en vägskrapa dyka upp när som helst, eller kanske en långtradare.

IMG_3034

Jag har lärt mig en sak. Flera jag träffat instämmer. Bredden gör mer för köregenskaperna (och boendekomforten) än längden på en husvagn. För några dagar sedan körde jag från Brålanda till Fritsla med en Kabe Smaragd GLE, en 520-vagn med fullbredd 250 cm. I måndags drog jag en Kabe Diamant, en 610-vagn med standardbredd 230 cm. Den sistnämnda var SÅ mycket lättare att köra.

IMG_3035Ser man på! Husvagn-Svensson i Kållered.

The Diamant is the largest model in Kabe´s gemstone range. The model name premiered in 1970, shortly after the legendary red and white color scheme began to adorn Kabe caravans. Between 2009 and 2013 there was an even bigger gemstone Model called the Amber, which was based on the Royal 780.

On the Monday I drove this caravan to Kållered. The journey went along road nr 41 and then road nr 156. In Hällingsjö I turned off and drove twenty kilometers on a fairly narrow road. With a caravan on the hook in winter conditions it is important to take it easy with the speed. Around the next bend, a large vehicle can appear without warning.

I have learned one thing. Many I have met agree. The width is doing more to the driving performance (and comfort of living) than the length of a caravan. A few days ago I drove from Brålanda to Fritsla with a Kabe Smaragd GLE, a 5,2 meter van with full width 250 cm. On Monday, I pulled a Kabe Diamant, a 6,1 meter caravan with standard width of 230 cm. The latter was so much easier to tow.