Tvåaxliga husvagnar (Egentligt namn tandemaxlade) är ofta för stora för att klara sig på en axel. Om de gör det har de ofta bara ett hjulpar. Men vad gör detta för vagnens image?


T ex så är T@B XL 510 en husvagn som knappast behöver tandemaxlar, då karossen endast är drygt 5 meter lång och tjänstevikten 1240 kg. Men just den tvåaxliga layouten är något som i hög grad bygger upp vagnens helhetsintryck. Väljer man en T@B är det troligtvis för att man vill sticka ut och med en sådan retrovagn gör man ju det. Undra allt hur pass attraktiv den varit med enkelaxel?


Om man inte vill ha en sportig retrovagn är en lyxig premiumvagn kanske önskvärd. Knaus har dammat av modellnamnet Eurostar på en serie lyxiga vagnar i mellanklassen. Den största modellen, 590 FUS har boggie. Detta kan nog delvis förklaras av tjänstevikten på nästan 2 ton (500 kg på varje hjul istället för ett ton). Hos brodermärket Tabbert finns dock modellen Grand Puccini 590 TD, också 590 centimeter lång invändigt och tjänstevikt runt 2 ton. Men den har enkelaxel på alla marknader utom den franska. Dessutom införde Cabby nyligen boggie-axel på sin 700 modell och döpte om den till 710. Den invändiga längden på denna vagn är 6,30 meter. Inte för stor för att ha enkelaxel alltså eftersom föregångaren hade det. Men det ger ett lyxigare intryck med boggie.

Vad tycker Du som läsare? Hur skulle det bli om fler vagnar mellan 5 och 6 meters invändig längd hade boggie?

 1. Pascal
  Mar 01, 2014

  Absolut. Boggie på vagnen fråm 5.50m invändig. Jag kor med en polar 620 eller en polar 570 aero med riktiga boggi och stabilitet är imponerad.

  Reply
 2. Martin
  Aug 02, 2015

  Jag har visserligen ingen större erfarenhet att köra med boggisläp, men jag upplevde att det var enklare att backa med boggi, eftersom det var trögare och vagnen inte tenderade att ge sig iväg åt sidorna lika lätt.

  Reply
 3. Johan
  Aug 03, 2015

  Jo att backa med en boggievagn är lättare. Även vagnens storlek och längden på dragstången spelar roll. Ju kortare vagn/drag ju snabbare viker sig ekipaget när man backar.

  Reply