HOBBY och FENDT är besläktade med varandra, men profileras olika. HOBBY är volymmärket med ett brett utbud av storlekar och utrustningsnivåer. FENDT är det mer exklusiva alternativet. På Caravan Salon 2013 hade de båda mycket nytt att presentera.


De Luxe Easy är Hobbys nya instegsvänliga modellserie. 540 LE är en ny planlösning med långbäddar bak och en L-soffa längs fram.


Beprövade planlösningar som 545 KMF finns också i De Luxe Easy. Totalt finns 16 modeller att välja mellan i denna serie.


Prestige får en helt ny exteriör design till 2014, så även De Luxe och Excellent. Designdrag från Premium-serien syns framför allt i fronten. Här syns Prestige 720 UKFe.


650 KMFe är riktig veteranare i HOBBYS program med ca 18 år bakom sig. Till 2014 kan man få det så här ombonat och trendigt på insidan i De Luxe-serien.


Premium 540 UFe, en klassisk planlösning med framtidens former.


Premium 660 WFU är en ny planlösning med vagnsbrett hygienutrymme och dubbelsäng. Namnet 660 indikerar att detta är en helt ny storlek, som inte är baserad på Premium 650.


FENDT är det lite lyxigare alternativet, och högst upp på tronen står serien Briljant. 560 SF är en av de två minsta modellerna i denna serie.


Inredningen i Briljant, t ex denna 700 TFD lämnar inte mycket att önska.


Saphir Scand är en modell dedikerad till den skandinaviska marknaden. Vattenburen värme från ALDE är standard.


Saphir 560 SFD har drottning-säng i fram. Notera panoramafönstret, som i mitt tycke ger vagnen ett mycket elegant utseende.


Bianco Sportivo är alternativet för den mer äventyrslyste. Blir man inte lite sugen på att ge sig ut på äventyr med denna lilla pärla?

Nu måste jag packa väskorna inför resan till Manchester på tisdag morgon. Ska bo på hotell på Arlanda natten till tisdagen. Fler uppdateringar från Düsseldorf är att vänta.