I mitten av 1960-talet byggde SAAB en egen husvagn. Tanken var att den skulle vara lättdragen eftersom tvåtaktsmotorerna inte gjorde dåtidens SAAB till den starkaste dragbilen. Resultatet var SAABO som byggdes 1964 till 1968 och hade en invändig längd på 2,7 meter. Vikten låg på endast 230 kg. Trots detta rymde vagnen hela 4 personer.

Nu när SAAB återupplivas av NEVS (National Electric Vehicles Sweden) så är lätta husvagnar åter ett viktigt inslag, eftersom bilarna blir mer bränsleeffektiva och motorsvaga. Det känns verkligen som det är på tiden med en ny SAABO. Vad tycks om designförslaget ovan? Självklart ska det gå att designa husvagnens exteriör utifrån egna önskemål, till exempel med en annan färg. Formmässigt påminner denna om gamla SAABO, och den lådformade karossen gör att vagnen blir rymlig och praktisk.

Between 1964 and 1968, Swedish car maker SAAB made a lightweight caravan, ideal for the SAAB 96 with it´s two-stroke engine, meaning poor towing ability. The caravan was named SAABO and had an interior lenght of just 2,7 meters.
Since cars are getting heavier the demands for lightweight caravans are bigger than before. And the new owner of SAAB, NEVS (National Electric Vehicles Sweden) should really think about relaunching the SAABO. Maybe they find the drawing above interesting?