Igår fick jag beskedet att uppgraderingen av min campingsäkring från 10 ampere till 16 ampere intestår på campingpersonalens schema den kommande tiden. Det bästa alternativet blev därför att helt enkelt byta till en campingtomt som har 16 ampere. Sagt och gjort, nu står jag på plats 85, en flytt på hela 40 meter. Intressant, första gången jag flyttade var 50 mil från Gävle till Borås. Ett år senare några kilometer från Normalm till Campingplatsen, och nu 40 meter till en annan campingtomt. Avståndet jag flyttat har blivit kortare hela tiden.


Nu behöver jag inte vara blygsam med värmen i min husvagn. Jag har fått upp rumstemperatur här inne, och tack vara den lilla flytten har jag nu lite närmare till servicehuset. Skönt, nu när det är kallt ute och några decimeter nysnö.


En sak är säker, det hade varit enklare att bo vintertid i min Kabe Safir, men nu när jag har behaglig värme i denna vagn trots flera minusgrader ute, så känns det uteslutet att jag frivilligt skulle återgå till en sådan husvagn. Jag nästan ryser när jag tänker på den, det var som att bo i en kaffeburk. Mörk inredning och rullgardiner som inte gick att fälla upp. Du förstår vad jag menar? Jag är mycket glad över att jag valde en Tabbert, och jag kan leva med att det står två konvektorelement här inne. Nästa vagn jag köper blir kanske också en Tabbert, men då ska den helst ha vattenburen värme.

När jag ändå är inne på ämnet Tabbert så tänkte jag berätta historien om detta märke här på bloggen. Vad tycks om det?

 1. Daniel Hedblom
  Mar 13, 2014

  Hej Johan!

  Sommaren 2013 köpte jag en Tabbert Comtesse 590 från 1988.
  Det är en fin och trevlig vagn tycker jag.

  Jag har en fundering om att eventuellt vintercamppa med Tabberten under vintern i år. Hur gjorde du med ventilationen på väggen där kylen befinner sig? Satte du för någonting eller?
  Hur gjorde du med avloppsrören?
  Är det någonting mer man ska tänka på?

  Mvh Daniel

  Reply
  • Johan
   Mar 13, 2014

   Hej Daniel!

   Grattis till ett bra val av vagn. Tabbert är fina vagnar med en fantastisk byggkvalitet.

   Jag gjorde faktiskt inget åt varken kylskåpsventilationen eller avloppsledningarna. Det kan rekommenderas att man placerar någon form av värmeslinga eller frostvakt på rören som är utsatta för kyla och frost. Att sätta för en panel för ventilationen är nog inte det mest effektiva, men lite gör det säkert. Sätt inte för vad som helst dock, det ska vara sådana paneler som är gjorda för ändamålet.

   Vidare är det idealiskt om du kan ha vagnen på en campingtomt där eluttaget har 16 ampere säkring. Då går det att nyttja mycket el för att värma upp vagnen. Vid extrem kyla kan ett eller flera portabla element behövas i vagnen. Det beror på hur kallt det blir, men med en 16 ampere säkring kommer man långt. Annars går det bra att använda gasol för att hjälpa till. För extra komfort är golvmattor i vagnen idealiskt, eftersom avsaknaden av golvvärme kan göra det kallt om fötterna.

   Hoppas detta var till hjälp. Och stort lycka till med Tabberten och vintercampandet:)

   Reply
   • Daniel Hedblom
    Mar 13, 2014

    Tack så mycket.
    Hur gjorde du med spillvatten?
    Hadde du spillvattentank eller spillvattenlunga?

    Mvh Daniel

    Reply
    • Johan
     Mar 14, 2014

     Jag hade en hink som stod där vattnet rann ut. Det vattnet frös till is. Jag har inte hundraprocentig koll men en spillvattentank är nog att föredra för att just förhindra att det fryser.

     /Johan

     Reply
 2. Daniel Hedblom
  Mar 16, 2014

  Tack.
  Jag undrar en annan sak? Vet du vad det var för tjocklek på taket? Skulle vilja byta ut takluckorna.

  Mvh Daniel

  Reply
 3. Johan
  Mar 17, 2014

  Jag har tyvärr inte exakt koll. Men om jag inte är helt fel ute så har Tabbert aningen tjockare tak än många andra kontinentala husvagnsmärken. Det finns säkert någon som vet bättre, kanske en återförsäljare eller Tabbert själva.

  Lycka till!

  Reply