I mitt intresse för camping ingår en fascination för de förväntningar och normer som finns kring camparen själv. Nog finns det gott om förutfattade meningar om denne, som att hon har träningsoverall, är pensionär och gillar dansband. Det tycks även finnas andra uppfattningar som är förbestämda av omgivningen, inklusive andra campare. Hon eller han är aldrig ensam. Man är alltid minst två när man campar…

Måste man vara minst två personer, eller ha barn för att uppskatta campinglivet? Solocamping är ett växande fenomen, både i Sverige men också i t ex Danmark. Dansk Camping Union (DCU) märker ett ökat intresse för singelcamping, något som både lockar personer som lever helt själva, med barn, eller som helt enkelt valt att åka utan sin partner. DCU har även en rabatt på medlemsavgiften för människor som är singlar. Organisationen erbjuder ett flertal evenemang för ensamstående, så som weekend-träffar och hela campingveckor. Detta är ett sätt att komma i kontakt med likasinnade som är i samma situation. Som singel är man ju inte bunden till en eller flera personer, och kan därmed vara mer öppen för att socialisera med personer i omgivningen.

Antalet ensamhushåll ökar i Sverige, och har gjort det sedan 80-talet. Cirka 46 procent av alla svenskar bor själva. Människan har i allmänhet ett stort socialt behov, men behöver vi bo ihop för det? Och är det här med familj och barn verkligen så viktigt för precis alla? Inte för en del personer, som kanske mer värdesätter friheten och möjligheten att bestämma själv. Vem eller vilka man vill umgås med, vad man vill göra med livet och vilka platser man vill besöka. Antalet campare växer, och jag hoppas verkligen att vi får se fler och fler singelcampare. Camping är för alla, och mångfalden är viktig anser jag.

Till alla er som läser detta inlägg, vad tycker ni om detta? Hur skulle ni reagera om någon kom till en campingplats ensam? Har du någon gång övervägt att semestra i tält, husvagn, husbil eller stuga på egen hand. Du kanske är singelcampare, eller vill kunna vara det, men inte vågar?

Läs mer om ämnet här.