Kabe är sveriges idag största husvagnstillverkare. Det har man varit sedan 1993, och varje år rullar omkring 2000 husvagnar ut genom fabriksportarna i Tenhult utanför Jönköping. Bakom denna framgångssaga står Kurt Blomqvist (född 1925) som 1958 började bygga det som skulle bli den första Kabe-vagnen. På familjen Blomqvists semesterplan detta året stod det nämligen husvagnssemster. Husvagnar var vid denna tid fortfarande relativt ovanliga i Sverige, campingplatserna domminerades fortfarande av tält. Dessutom var husvagnar dyra att köpa, varför Kurts lösning blev att bygga en egen husvagn. Den stod färdig 3 veckor innan semesterstarten.

Medan Kurt entusiastiskt hade snickrat ihop vagnen hade garagedörrarnas mått inte tagits med i beräkningarna. Vagnen var nämligen för stor för att få ut genom garaget, så Kurt fick montera isär chassi och kaross för att få ut skapelsen. Den upptäcktes rätt så omgående av en granne som visade ett stort intresse i den. Grannen frågade om han fick köpa den, och Kurt kunde inte motstå frestelsen. Vips! så var vagnen såld och besvikelsen i familjen var ett faktum. Men driftig som han var, begav sig Kurt tillbaka till garaget och började bygga en ny vagn. Otroligt nog blev den nästan klar i tid. Det som ej hanns med fick färdigställas under semesterresan.

Efter den första husvagnsresan såldes vagnen omedelbart och Kurt planerade fortsatt tillverkning av husvagnar. Framgången var mycket större än han någonsin kunnat ana. Husvagnstillverkningen bedrevs som hobbyverksamhet fram till 1963 då han valde att säga upp sig från sitt fasta jobb, som chef för flygförvaltningens kontroll vid SAAB i Jönköping. När Kurt gick upp till sin chef och sade upp sig fick han följande svar: ”Vilken djävla idiot du är…men…det är skönt att det fortfarande finns sådana som du här i Sverige”

Vad som kanske inte är lika känt är att Kurt redan 1955 började extrajobba som säljare av det engelska husvagnsmärket Sprite. En arbetskamrat till honom sålde nämligen dessa husvagnar och fick Kurt att se möjligheterna med detta ”hus på hjul”.

Sedan de tidiga dagarna har Kurt Blomqvist tagit husvagnsbranschen frammåt, och Kabe står bakom en rad patenterade lösningar som Ecoprim-isolering, vattenburen golvvärme och reglar i plast i stället för trä. Kurt var dessutom först med idén att kunna använda husvagnen året runt, även i kalla Sverige.

Tyvärr gick Kurt Blomqvist bort den 5:e juni 2011. Husvagnsbranschen hade säkerligen aldrig sett ut som den gör idag, om inte denna pionjär haft kreativiteten och modet att satsa på sin rullande fritidsbostad.

 1. Matts Persson
  Mar 21, 2012

  Härligt skrivet Johan! Mycket underhållande.

  Reply
 2. Bertil Roskvist
  Jun 09, 2012

  Ja vad hade camping sverige varit utan kurt Blomkvist!
  Jag är en man som paserat bäst före datum för många år sedan men husvagns och camping intresset har jag kvar, och särskilt intresse för Kabe jag beundrar dom än i dag och det Kurt har betytt för Husvagns campingen i landet, jag började 1972 med en Adria men sedan 1977 handlar det bara om Kabe, jag har ägt 11 Kabevagnar och sedan 3 år tillbaka Kabe travelmaster husbil jag kör inte så mycket numera vid 75 års ålder får man tadet lite lugnare men intresset fins kvar 2011 besökte jag Elmia för trettionde gången samtliga mässor har jag campat på.

  Reply