Länk till körkortsportalen

Från och med den 19:e januari 2013 ändras körkorts-reglerna en aning. Det innebär en hel del förändringar, men för just kombinationen bil+släp kommer möjlighet att finnas till så kallad utökad B-behörighet. Detta innebär att innehavare av ett traditionellt B-körkort kan genomföra ett särskilt körprov, som möjliggör framförandet av fordonskombinationer på upp till 4250 kilos sammanlagd vikt. Med traditionellt B-körkort är viktbegränsningen 3500 kilo, och släpets totalvikt får inte överstiga bilens tjänstevikt (vikt utan last). Med utökad B-behörighet gäller inte den sistnämnda regeln. Om du övningskör, eller ska påbörja denna, finns möjligheten att börja övningsköra för utökad B-behörighet från och med en ålder på 17 år och 6 månader.

Med ett BE-körkort finns som tidigare inga begränsningar för hur tungt släp du får framföra, bortsett från bilens dragförmåga.

  1. Bertil Roskvist
    Jun 09, 2012

    Äntligen har dom kommit ikapp tiden.

    Reply