http://www.emiinvest.se/Investeringar/SMV.html
http://www.smvhusvagnar.se/arkiv/Inlaga100309.pdf

Ovan finns en del spännande läsning om SMV Husvagnar. Det anrika svenska husvagnsmärket. Det är glädjande att företaget har existerat så länge, och överlevt alla de år som passerat sedan 1948 då resan startade.

Visste ni förresten att SMV:s grundare Helmer Berglund hade planer på att bygga bilar? Två prototyper byggdes, men konjunkturen satte tyvärr stopp för planerna. Bilen hette H-B och hade en fyrcylindrig motor på 16 hästkrafter. Det blev istället en husvagn, drygt 3 meter lång och med en totalvikt på 490 kilo. Vagnens höjd var begränsad men med hjälp av en spak kunde man sänka golvet i vagnen för att möjliggöra full ståhöjd inuti. Tvärtom jämfört med vagnar där man fäller upp taket alltså. 1949 kostade en ny SMV-vagn 4000 svenska kronor. 1950 presenterade man en större modell som faktiskt var 100 kilo lättare och 1952 byggdes den första SMV-vagnen med sidoväggar som buktar ut, något som blev karaktäristiskt för SMV:s vagnar i många är framöver. Det var nämligen till modellåret 1978 som man slopade de utbuktande sidorna och dessutom gick över till kulhamrad aluminiumplåt på utsidan. 1982 hade man sitt mest omfattande modellprogram någonsin med modellerna 380, 460, 460 DL, 525, 525 DL och 590 (Sistnämnda med boggie). Produktionen krympte dock därefter och 1985 gick man i konkurs. Sedan 1990 bygger man vagnar enbart på beställning, och än idag rullar nya vagnar ut genom fabriksportarna.

 1. Leo
  Aug 04, 2012

  Kul blogg du har. :)

  Reply
  • Johan
   Aug 05, 2012

   Hej Leo!

   Tusen tack för din kommentar! Roligt att du gillar bloggen:)

   Reply
 2. Gunnar
  Feb 26, 2014

  Hej! Roligt att läsa!

  Inte många som vet men vi har 1 av dom SMV prototyp från 1947, vi köpte den från en kvinna, hennes farsa var Helmer Berglund. Tyvärr har vi inte hittat den andra prototyp men vi hoppas självklart att vi kommer att hitta den. Kanske du kan skriva lite mer om Smv? Några bilder kanske?

  :)

  Reply