Jag tänkte berätta det jag vet om Smålandsvagnen. Ett svenskt husvagnsmärke som inte längre existerar. Synd tycker jag, för de designade riktigt stiliga vagnar med marinblå dekor på exteriören.

Märket grundlades av bröderna Staffan och Christer Carlsson 1985. Den första vagnen hette 525, och visades på Elmia husvagns & husbilsmässa 1985. Vagnen kännetecknades bland annat av en inredning i vitlackerad ek. Serieproduktion drog igång 1987 och 1988 tillverkade man modellerna 525 och 600. 525-modellen blev 1989 ersatt av modell 540.

1990 introducerade man sin största husvagnsmodell, nämligen  640. Dock så gick företaget i konkurs samma år, och togs över av företaget Sanbi i Aneby. Tyvärr gick man i konkurs även 1991, och företaget blev då rekonstruerat av Thor Nilsson i Sjöbo. 1994 byggde man 9 vagnar, och i maj 1995 valde man att stoppa tillverkningen.

Jag ser gärna att Smålandsvagnen gör comeback någon gång i framtiden som ett nytt märke. Eller så får jag helt enkelt starta upp det själv.

 1. Katarina Hyvönen
  Okt 21, 2012

  Hej!
  jag köpte en Smålandsvagnen igår. En -93 a och jag är himla nöjd!
  men är det något jag bör ha kollat? Finns det någon svaghet som borde kollas innan jag hämtar hem den? Den ska besiktigas och fukttestas innan jag får den. men finns det andra saker som bör kollas?

  mvh.katta

  Reply